המדריך המלא לאימון EMS

אם אתם רוצים ליהנות מפירותיהם של אימוני הכושר, אבל אתם לא ממש מתחברים לזיעה ולעבודה הקשה, אימון EMS הוא הפתרון עבורכם. מה זה בדיוק אימון EMS? האם זה מסוכן? האם זה אפקטיבי? היכן ניתן לבצע את האימון הזה? האם נדרש ליווי של מאמן במהלך האימון? כמה זמן נמשך אימון כזה? למי זה מתאים? כל התשובות לכל השאלות, ממש כאן בשורות הבאות.

אימון EMS

מה זה אימון EMS?

אימון EMS הוא אימון המבוסס על זרמי חשמל הגורמים לכיווץ השרירים ממש כפי שמתרחש בתהליך רגיל של אימון גופני, אלא שבעוד שבאימון גופני רגיל, זרמי החשמל האלה נוצרים על ידי אימוץ השרירים, באימון מסוג EMS זרמים אלה מגיעים ממקור חיצוני באמצעות אלקטרודות המוצמדות לשרירים, דרכם נשלח זרם חשמלי הגורם לכיווץ השרירים. למעשה, מדובר באימון שמיועד להשיג את מטרות האימון ללא המאמץ והזיעה הכרוכים באימון.

האם זה מסוכן?

ובכן, מחקרים רבים מתפרסמים בנושא, אך קשה להסתמך על כתבות אלה כמקורות אמינים. טיפולי EMS אינם חדשים ונעשה בהם שימוש בעולם הפיזיותרפיה והרפואה בכלל. אחת הטענות המרכזיות נגד אימון EMS היא כי הוא מעלה את רמת האנזים קריאטין קינאז שברמות גבוהות יוצר סיכון בריאותי ובמיוחד סיכון לשריר הלב. העניין הוא שרמת אנזים זה עולה גם באימון גופני רגיל מסורתי, כך שקשה לטעון כי דווקא אימון מסוג EMS מסוכן יותר מאימון רגיל בהיבט זה. סיכון שכן אפשר להתייחס אליו מעט יותר ברצינות הוא הסיכון של ביצוע האימון ללא הבקרות הטבעיות שלה הגוף, אותן בקרות המופעלות בזמן מאמץ. באימון מסוג EMS אנחנו יכולים למעשה להפעיל את השריר ללא כל מגבלה, שכן זה לא כרוך במאמץ או בכאב. במצב כזה בהחלט עלול להיווצר נזק לשרירי הגוף ולמערכות נוספות בגוף. בדיוק מהסיבה הזאת, אימון EMS חייב להתבצע תחת בקרה מקצועית ובליווי מאמן המפעיל את המכשור בצורה מקצועית ובמסגרת מגבלות קבועות של זמן והיקף "מאמץ".

האם זה אפקטיבי?

השאלה הגדולה ביותר היא האם מדובר בשיטת אימון אפקטיבית, והתשובה היא שעל פי המחקרים הקיימים, אימון EMS הוא אכן אימון אפקטיבי למטרות של חיטוב הגוף וחיזוק השרירים, אך אינו אפקטיבי להפחתת משקל. כמו כן, מן הסתם, אימון זה אינו אפקטיבי כלל בכל הקשור לשיפור סיבולת לב ריאה, זרימת דם ובריאות כללית. בסופו של דבר, הקונספט המרכזי של האימון הוא כיווץ של השרירים באמצעות זרמים חשמליים חיצוניים ולכן את ההשפעה הישירה של כל אימון על השרירים, אימון זה משיג בהחלט, אבל את המטרות המושגות בזכות המאמץ שאנו נדרשים לו על מנת ליצור את הזרמים החשמליים האלה באופן טבעי על ידי הגוף עצמו, את המטרות האלה כבר לא ניתן להשיג באמצעות אימון EMS, ממנו נעדר מרכיב המאמץ על כל השלכותיו על המשקל והבריאות הכללית.

כמה זמן נמשך האימון ולמי זה מתאים?

כאמור, אחד הסיכונים המשמעותיים הכרוכים באימון מסוג EMS הוא הסיכון של היעדר בקרה טבעית של הגוף בגין היעדר מאמץ וכאב ובהמשך לכך הפעלה עודפת ומופרזת של השרירים. בכדי להתמודד עם הסיכון הזה, מוגבל אימון EMS בזמן ובמספר זרמים חשמליים המופנים לשרירים ובדרך כלל מדובר באימון שנמשך כ-20 דקות. יחד עם זאת, הכלל החשוב הוא לא רק הזמן, אלא מה קורה במסגרת הזמן הזאת. מאמן מקצועי שמתמחה בתחום זה, יודע בדיוק מהו מינון הזרמים החשמליים ומהי העוצמה הנדרשת על מנת להשיג את מטרות האימון מצד אחד אך מבלי לקחת סיכון על בריאות המתאמן מאידך.

שאלת התאמת האימון היא שאלה סובייקטיבית בעיקרה. אם אתם רוצים לעצב את הגוף שלכם ולחזק את שרירי הגוף ואין לכם שום בעיה להשיג את זה באמצעות מכשור חיצוני ולא באמצעות הדרך הטבעית, האימון הזה בהחלט יכול להתאים לכם. אימון זה יכול להתאים גם לאנשים המעוניינים להשיג מטרות דומות אך מסיבות בריאותיות שונות אינם מסוגלים או שלא רצוי שיחוו את המאמץ הכרוך באימון. בכל מקרה, אם אתם חושבים שאימון מסוג EMS יכול להתאים לכם, חשוב שתקפידו לבצע אותו אך ורק בליווי של מאמן מקצועי המתמחה ספציפית בתחום של אימון EMS ויכול להבטיח לכם גם אפקטיביות וגם בטיחות ברמה גבוהה.

פיתוח גוף